Vad är ett Besökshundsteam?
Ett besökshundsteam består av utbildad hund och hundförare där hunden först genomgått en Lämplighetstest för att se om hunden klarar dom påfrestningar den kan komma att utsättas för.
Man tittar b.la. på hur hundens sociala egenskaper yttrar sig, samarbetsförmåga, träningsförmåga, miljökänslighet, hur den hanterar en stökig person samt omild hantering.
Efter godkänd lämplighetstest påbörjar man utbildning till diplomerat Besökshundsteam.
Ekipagen som certifieras är noggrant testade och tränade för att klara stressade och pressande situationer. Hunden ska kunna hantera plötsliga vredesutbrott hos en deltagare, tåla att någon tar hårt i dem eller skriker, vara lyhörd för otydligt tal och svårtolkat kroppsspråk, kunna stimulera en håglös eller deprimerad person, lugna en överaktiv och orolig, motivera en intiativlös till aktivitet. Under utbildningen tränas hundförarens förmåga att tyda sin hunds signaler och hantera hunden i alla tänkbara situationer med syfte att säkerhetsställa tryggheten för både delatagare och hund.
Besökshundutbildningen innehåller grundläggande kunskaper som:
Djuromsorg och hälsa
Hundens etologi
Hundens träning
Människans hälsa, etik och värdegrund Kommunikation, bemötande och förhållningssätt
Besökshundens insatser anpassade till individ
Utbildningen har såväl teoretiska som praktiska inslag.
Mittelspitz kommer från Tyskland och kan även kallas Tysk Mellanspets.
Rasen är en sällskapshund med hög vaktinstinkt, då den från början användes till att skydda människornas gårdar.
Den gillar inte att jaga men passar utmärkt till agility, lydnad och viltspår
Maria Eriksson heter jag och bor i Bollnäs, Hälsingland. Efter 30 år som frisör tog jag steget att våga göra något nytt. Jag utbildade mig och min hund till diplomerat Besökshundsteam, samt mig själv till socialpadagog.
För 7 år sedan kom Lovis in i mitt liv, hon är av rasen Mittelspitz och en helt fantastisk hund. Hon är alltid pigg och glad. Men henne vid min sida känner jag mig trygg, hon sviker aldrig.
När det visade sig att hon också älskar alla människor och gillar att vara där det händer förstod jag att Lovis och jag skulle bli ett perfekt team.
Vi är har tagit examen till diplomerat Besökshundteam hos svenska terapihundskolan.
För att bli antagen till utbildningen fick vi gör ett lämplighetstest (se nedan)
Vi klarade testet och vår resa började!
Besökshundteamets har som uppgift att:
Uppmuntra
Ge stöd
Motivera
Aktivera
Ge sällskap
När vi kommer på besök
Hunden:
Med en frisk och välmående hund minskar riskerna för både infektion och bärarskap av zoonozer. Hunden är vaccinerad och avmaskad enligt gällande rekommendationer.
Tänder, klor och päls ses över regelbundet. Vid varje besök är hunden ren, torr, smärtfri samt har kortklippta och filade klor.
Djuromsorg:
Det är olämpligt att en hund vistas okontrollerat i någon vård- eller omsorgsverksamhet, vare sig det sker regelbundet eller tillfälligt. En verksamhet som bedrivs på ett kvalitetssäkert sätt sker med ekipage, vilket innebär att hunden och dess förare tillsammans genomgått adekvat utbildning för sin uppgift. (socialstyrelsen Hundar i vård och omsorg)
Patienten/deltagaren/personal:
Alla som har kontakt med hunden ska följa basala hygienrutiner, ha en god handhygien och behandla sig med handsprit för varje besök.
Vid eventuell sjukdom i verksamheten som maginfluensa, MRSA, VRE etc skall hundföraren informeras innan besök, med följd att ev planerat besök skjuts upp.
Smittspridning och arbetsmiljöfrågor:
Vi går igenom zoonozer och gör en riskanalys.
Rädslor:
Studier visar att med stor sannolikhet känner inte hundar av när en person är rädd, den läser istället av kroppsspråket. Personer som är rädda får ofta ett stelt kroppsspråk och kan uppfattas som avvikande av hunden.
Att lära sig hundens språk och förstå olika signaler ökar förståelse för hunden och hur den fungerar.
Det är viktigt att vi informeras om det finns hundrädsla på enheten.
Pälsdjursallergi:
Från hunden kommer flera olika allergen, från yttersta hudlagret, från saliven, från urinen som kan ge upphov till allergisk symtom. Sammansättningen av allergen hos olika hundraser kan variera. Hos alla hundraser produceras dock allergen som kan ge upphov till allergisk symtom, dvs några “allergifria” hundar finns inte.
Dosen allergen påverkas även i hög grad av den aktuella miljön, t ex förekomsten av textilier, mattor, stoppade möbler liksom av lokalens ventilation, rörelse i miljön och “städbarhet”.
Införandet av hund ska vara planerat och föregås av en riskanalys så att inte elever, brukare, personal eller anhöriga med allergi drabbas av ökad symtom.